Nezařazené · 19.6.2018

Jen malina to může být

Maliny milují dospělí i děti. Pokud máte vlastní zahrádku, můžete si zasadit vlastní keříky, budete tak mít zdravé ovoce přímo na dosah. Ti, kdo takovou možnost nemají, si můžu udělat delší vycházku lesem, lesní maliny jsou sice menší, ale určitě stejně lahodné, jako ty vypěstované na zahrádce. Maliny jsou skvělým prostředkem proti nastuzení a dokáží si také poradit se škodlivinami v těle.
vysypané maliny.jpg
Kromě lehkých pečených či nepečených koláčů, moučníků či dortů, marmelád, džemů, zmrzliny apod., jsou výborným osvěžením v teplých letních dnech sirupy, a co teprve ty pravé domácí. Skvělou základní ingrediencí, kromě cukru, vody a kyseliny citronové, jsou i lesní plody jako např. maliny.
Malinový sirup doma vyrobený, nad ten není
Výroba není nic složitého a moc času vám opravdu nezabere. Jednoduše rozmačkáte maliny, přidáte vodu a přivedete k varu, hmotu můžete propasírovat nebo rozmixovat, poté stačí přidat jen kyselinu citronovou s cukrem a máte hotovo. Pak už jen stačí slít do lahví a dát vychladit do lednice. O to, že by se takto vyrobený domácí sirup zkazil, mít starost nemusíte, zmizí dříve, než se nadějete. Pokud chcete mít opravdu přírodní produkt bez jakýchkoliv konzervačních látek, místo kyseliny citronové použijte šťávu z chemicky neošetřeného citronu.
Pokud chcete běžný malinový sirup něčím ozvláštnit, zkuste mátu, má specifickou chuť a v kombinaci s chutí malin tak vznikne jedinečný osvěžující nápoj.
zmrzlé větvičky.jpg
Tepelnou úpravou ztrácí ovoce a zelenina vitamíny a další látky. Jestliže je chcete zachovat v co nejmenším množství, můžete připravit malinový sirup za studena. Použijte dva litry malin a půl kilogramu cukru, to vše dejte do větší sklenice, zakryjte plátnem a dejte na slunečné místo. Za pár dnů hmotu umístíte do zavařovacích sklenic a ty pak na chladné místo.
Ať už vyzkoušíte jakoukoliv variantu, určitě si vy i vaši blízcí pochutnáte.